2012. augusztus 6., hétfő

ELDÓZEROLNI, ELTÜNTETNI — MERT AKKOR NINCS?

Forrás: Internet
A pécsi városvezetés átveszi az unortodox módszereket. A város alpolgármestere szerint keményebb szabályozással kiszoríthatják a városból a „nem kívánatos elemeket”. „Bezárják a kiskapukat”, hogy felléphessenek az önkényes lakásfoglalókkal szemben, akiket eddig csak nehézkes procedúrával lehetett kitenni.

Ezeket az ingatlanokat a város vagy eltünteti, vagy értékesíti. Ez lesz a sorsa annak a háznak is, amiben a nemrég nagy port felvert pécsi gyilkosság elkövetője húzta meg magát.
Az új városi rendeletnek voltaképpen nincs semmilyen jogi akadálya, hiszen az Alaptörvény már nem tartalmazza a lakhatási jogokat. Meg egy halom egyéb, az emberi léthez szükséges alapjogot sem. (Csak emlékeztetőül: ma már az Alaptörvény szerint a nyugdíj sem alapjog! Fizetni lehet ugyan az adót – amely immáron nem is járulék, mert az után járna valamiféle ellentételezés –, de az államnak tulajdonképpen nincs kötelezettsége az ellátással kapcsolatban.)
De a pécsi példa mégis csak példaértékű. Arról szól, hogy a mai hatalom – amely deklaráltan a „középosztály felemelését” tűzte zászlajára – érzéketlen a szociális problémák iránt. Az egyre sűrűsödő elszegényedés ellen nem úgy harcol – kurucos módon –, hogy valamiféle védőhálót tart az elesettek vagy lecsúszottak alá, hanem egész egyszerűen eltünteti őket.
Forrás: Internet
Amit ugyanis nem látunk, az nincs! Struccpolitika ez a javából, de sebaj! Nem oldja meg a problémát, hiszen az így kilakoltatottak más helyet keresnek maguknak a város környékén. Kivonulnak a közeli településekre, az ottani önkormányzatoknak okozva további anyagi terhet (Komló, Kozármisleny, Kővágószőlős).
Ám a céljukat – szándékuk szerint – elérik, hiszen a kevéssé gondolkodó pécsi polgárok kevesebbszer találkoznak majd a városvezetés által deviánsnak minősített kisebbséggel.
A probléma azonban nem szűnik meg. A munkát kereső emberek ezen túl is mindent meg fognak tenni annak érdekében. hogy a város vonzáskörzetében éljenek, hiszen csak így lehet esélyük jövedelmet szerezni.
A hatalom azonban nem kíván ebben részt venni Pécsett. Láthatóan – Európa Kulturális Fővárosa címhez méltatlanul – a kirekesztés, az eltávolítás és a láthatatlanná tétel érdekében dolgozik.
Teszik mindezt az országos kormányzati politika támogatásával.
Szomorú jövő elé néz a baranyai megyeszékhely: egyre lejjebb süllyed az erkölcsi szempontból. Csakúgy, mint az egész ország!

Ceterum censeo OV esse delendam!

2 megjegyzés:

  1. Jó kis írás, igaz is, meg szomorú is ami benne van. De egy kis kiigazításra szorul!
    Magyarországon sosem volt alapjog a lakhatás, még Kádár alatt sem! (Magam láttam több esetet amikor utcára tettek családokat, mert nem tudtak fizetni lakbért valamiért) Gyakorlatilag ennek a jogi hiánynak köszönhetjük a hitelválságot, meg a szociális lakásrendszer elsorvasztását (ma 2,5% körül van a számuk a teljes lakásállományban)
    Tény hogy a jelenlegi helyzet brutálisabb lett mint volt, de a régi rend se tünt fel nagyon senkinek, pedig ezerszám gyártotta a hajléktalanokat!
    Az önkori pedig a "jó kormányzás" nevében jár el. A szociális kiadás szükségtelen, tehát se lakhatást, se segélyt nem kell biztosítani, csak hogy az adó még kevesebb és még kevesebb, a profit meg egyre több legyen...
    Egyszerű matematika- nyugati (nem EU) érdekek elvárásai szerint össze komponálva!!!
    FÚJ! Orbitális gazemberek ezek nem államférfiak!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett a cikk. Az előttem szólóval annyiban vitatkoznék, hogy ugyan a lakhatás nem volt alapjog, de egyáltalán nem gyártottak hajléktalanokat. Az igaz, hogy folyamatos lakáshiány állt fenn, de az a városba özönlő vidéki munkások miatt volt. Ezért kezdtek gombamód szaporodni a házgyári lakásokat és nőttek ki gombaként a földből a lakótelepek.
    Ha anno egy településen - itt most Budapest kivételt képez - valahol megtudta volna a pártvezetés, hogy valakinek nincs még munkásszállón sem hajéka, úgy a párttitkár, vagy tanácselnök, bizony kapott volna a pofájára. Ezt az ezerszám hajláktalangyártást én nem tapasztaltam.

    VálaszTörlés