2017. március 3., péntek

MINDIG, MINDENKIT, LEHET HÜLYÉBBNEK NÉZNI

Forrás: Internet - Varanusz
Ami az elmúlt hetekben végbement ebben az országban, azt nem lehet komolyan venni.  A kormány reakciói a NOLIMPIA kezdeményezésre egy szóval jellemezhető: szánalmas. Matolcsy jegybankelnök kémhistóriája Rejtő Jenőt idézi: „Most kavarja, vagy nem kavarja?”. Miniszterelnökünk az európai történelem legrosszabb korszakainak retorikáját idézi az „etnikai homogenitás” felidézésével. Mi több, még meg is magyarázza, mondván: ezt már ki lehet mondani, mert néhány évvel ezelőtt még nem lehetett.  Két nappal később pedig mind szóvivője, mind Lázár János kínos magyarázatokkal és csúsztatásokkal próbálta menteni a menthetetlent. A hasznos idióták huzavonája a szombathelyi színházzal kapcsolatban…. és még folytathatnánk. Pedig mindez csak három hét zanzája.
 A legújabb geg pedig a főváros vezetésének legújabb közleménye, miszerint a 3-as metró pótlására beállított autóbuszok üzemeltetése még „megtakarítást is eredményez. „Pénzügyi szakértők szerint” – szólt a hír – a pótlásra szánt buszok üzemeltetése olcsóbb, mint a metróé. Meg is jegyezték, hogy a BKV költségei közül a metró viszi el a 40 százalékot, ezen belül is a 4-es metróra költött pénz a többihez viszonyítva is kiemelkedő.
Az átlagolvasó (rádióhallgató, TV-néző) szinte rezzenéstelenül megy el a hír mellett. Nem érinti meg, nem gondol bele, nem fedezi fel az ordas csúsztatást (hazugságot), hanem a propaganda szabályai szerint még örül is, hogy lám-lám, bölcs városatyáink milyen jó megoldást találtak.
De azért járjuk körül egy kicsit ez utóbbi közlést. (A fentieket kivesézték már sokan – bár szerintem elég eredménytelenül.)
Felújítani kell a metrót, ez nem kétséges. Az is alapkövetelmény, hogy a tömegközlekedést biztosítani kell a vonalon, amíg nem járnak a szerelvények. (Halottuk Tarlós Istvántól a sirámokat néhány hónappal ezelőtt, hogy a kormány „megfúrta a pótlást biztosítandó busztendert.)
A vicc ebben az, hogy még meg is akarják magyarázni, hogy a kisebb kapacitású, lassabb, környezetszennyezőbb felszíni buszközlekedés üzemeltetése olcsóbb.
Ez a számtanpélda csak úgy lehet igaz, ha az egyik oldalon minden költséget beszámítunk, a másiknál pedig csak az üzemanyagköltséget számoljuk el.
A metró üzemeltetése kétségtelenül nem csak abból az áramfogyasztásból áll, amelyeket a szerelvények felhasználnak. A vonatok napi karbantartása, a személyzet munkabére, az állomások üzemeltetésével kapcsolatos kiadások: a takarítástól a peronőrökig bezárólag, a pálya karbantartása kétségtelenül jelentős összeg.
Ám ezt összehasonlítani a pótlásra beállított buszok üzemanyag és sofőr költségeivel idiotizmus. Az lehetséges, hogy az így felállított egyenletben olcsóbb a busz. De azt is figyelembe kell venni, ha a metrónál minden költséget figyelembe veszek, akkor a buszok esetében is be kell számítani a közutak felújítását, a gépjárművek karbantartását és egyéb költségeket.
A BKV azért számolhat falsul, mert a főváros útjainak felújítása, karbantartása nem a BKV kompetenciája, hanem a fővárosé. A költségvetés más-más alfejezetéhez tartozik.
Forrás: Internet
Ám ha mindezt a főváros költségvetésének szintjén nézzük, akkor egészen más a „leányzó fekvése”. Ugyanis minden az adófizetők pénzéből megy, így azoknak mindegy, hogy azt mivel és hogyan címkézik fel: ki kell fizetni!
Azzal, hogy ezt a „pénzügyi szakértői elemzést” közzétették, feltételezték, hogy a budapesti polgárok fenntartás nélkül elhiszik, amit hallanak, mert az autentikus (szakértői) forrásból származik.  Márpedig elég sokszor tapasztaltuk: a szakértők olyan véleményt adnak, amilyet a megrendelő kíván. Így megint csak egy jól csomagolt ordas hazugságba botlottunk.
Ez pedig a tartalmán kívül azért felháborító, mert totálisan hülyének nézik a fővárosban élőket, azt hiszik, hogy bármely bornírtságot lenyomhatnak a torkukon!
Ideje lenne már túllépni ezen a hatalommániás, hazudozó, a fővárost és az országot romlásba döntő NER-en túllépni!
Ceterum censeo OV esse delendam!

4 megjegyzés:

  1. Kérdezném a véleményét, Ön szerint Orbánék mitől ennyire gondtalanok, derűsek, miért ilyen nyugodtak, miért nem tartanak semmitől ??? Eszükbe sem jut, hogy ezért a sok disznóságért egyszer felelnük kell, hogy ennek börtön is lehet a vége ? hogy egyáltalán nem biztos, hogy megnyerik a választásokat 2018-ban ?
    Netán azért, mert a jelenlegei parlamenti pártok valamilyen szinten mind zsarolhatóak valamivel ?
    Nekem ezen áll meg az eszem egyszer, a másik pedig, hogy a népesség kb. 5 %-a gondolkodik, facebook használó, tájékozott stb. a nagy többség meg dacára a borzasztó egészségügynek, az oktatásnak, amik szinte mindenkit érintenek, dacára a mérhetetlen nagy szegénységnek, teljes apátiában van, vagy elégedett Orbánékkal, sehol semmi zúgolódás, ellenkezés, kivéve az 5%-ot, de azoknak is csak a szájuk jár a facebookon.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anikó!
    Gondolkodásuk alapja, hogy a hatalmat mindenképpen meg akarják őrizni. Ezért alkalmazzák azt a propaganda eszközöket, amivel megvezetik a lakosság legnagyobb részét. Sajnos a lakosság jó részét nem is nagyon érdekli a nagy politika, mert elfoglalt napi megélhetési gondjainak kezelésével. Ez az a bizonyos 39 százalék, amely mint passzív szavazó szerepel a kutatásokban. Ugyanakkor az aktívak egy jelentős része számára sokkal kényelmesebb elfogadni egy pozitív üzenetet ("Magyarország erősödik"), mint egy valósághoz alkalmazkodó beszámolót az ország állapotáról. Így ha a sikerpropaganda elég hatékony, képes elfogadni azt, hogy az országot vezetők "jó és hozzáértő" emberek. Mivel elfogultak, így az összes ellenzéki bírálatot kitalációnak tartanak. Nem érinti meg őket! Az pedig, hogy az oktatásban vagy az egészségügyben találkoznak visszásságokkal, azt helyi "elhajlásnak" fogják fel. (Hasonlatos ez arra, amit Kádárék csináltak sok évtizeden keresztül: a szocialista vívmányok erősítésének és sikereinek propagandájával.)
    Az apátia pedig abból adódik, hogy az elmúlt hat esztendőben mindössze egy esetben hátrált meg a kormány a tömeg nyomására (Internetadó tüntetés). Minden többi esetben cinikusan tudomásul sem vette a tiltakozást. A parlamenti ellenzék egyetlen javaslatát se fogadta el a többségi parlament, minden javaslatot lesöpörtek, ellehetetlenítve az ellenzéki frakciók működését.
    Az ellenkező véleményekről egész egyszerűen nem vesznek tudomást! Így az emberek úgy érzik, tehetetlenek a hatalommal szemben, és szépen belesimulnak Orbán rendszerébe, mint anno Kádáréba.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a válaszát. Azt viszont továbbra sem értem, ha nekem nem megy jól, nincs állásom, vagy bedőlt a lakáshitelem, vagy nem tudok tüzelőt venni, mert arra már nem jut, vagy hó végén éehezik a család, mert nem jut már élelemre, csak zsíros kenyérre, hogy hihetem el, hogy itt minden rendben van, ez az ország erősödik, ennyire nem gondolkodnának józanul ??? A kérdés költői, persze látom, hogy nem, mert nem történik semmi. Orbán nagyon megtanulta a Kádár rendszert, mivel mit hogyan manipuláljon. Végtelenül elkeseredett vagyok, ha belegondolok abba, hogy hová fejlődhetett volna ez az ország mostanáig, ha a rendszerváltozás óta nem dilettáns hülyék /akik a juszt is mindent másképp, még ami működő és jó azt is megváltoztatni/, majd büdös tolvaj gengszterek kerülnek hatalomra,szétverik a mezőgazdaságot, az állami gazdaságokat, holott azokat meg kellett volna tartani és tovább fejleszteni, mert az egyetlen jó dolog volt ebben az országban, a gabonáink, a zöldségeink, a gyümölcseink, amivel kiléphettünk volna kis országként a világpiacra eredményesen. Ha nem minden politikus és országgyűlési képviselő a maga zsebét-hasznát nézte volna, hanem az országét, és a nép jólétét tartotta volna szem előtt.
    Azt kell mondjam, hogy talán az egy Horn Gyula volt az egyetlen ilyen normálisan gondolkodó politikus, bár én Gyurcsányt sem láttam ördögtől valónak, noha sok hülyeséget csinált és az tagadhatatlan, hogy néhai KISZ KB-sként azért tudott meggazdagodni, mert a szétosztásnál ott volt a tűz mellett, de messze nem lehet Orbánnal egy napon sem emlegetni.
    Köszönöm, hogy meghallgatott, bár nem akarom az idejét sem rabolni, de valósággal fuldoklom a tehetetlenségtől, a méregtől, hogy hová jutottunk.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Anikó!
    Ezzel nincs egyedül! (mármint a tehetelen méreggel) :)
    További jó olvasást!

    VálaszTörlés