2017. május 9., kedd

MÉG MÉLYEBBRE — ELBUNKÓSODÁSUNKRÓL

„Ennél nincs lejjebb” – halljuk számtalanszor. És mindig megtapasztaljuk, hogy van!
Most nem Bayer Zsolt szerencsétlen és ostoba szövegéről szeretnék írni, mert az a szöveg és az utána következő mentegetőzés is az embert minősíti.
Azt sem kell sokat emlegetni, hogy a magyar parlament kezd egy külvárosi kocsmához hasonlítani, ahol az egymást becsmérlő felek végül a kocsma előtt vesznek fizikai elégtételt a bent elhangzottakért. Ha esetleg vér is folyik, hát majd jön a rendőrség és a mentők.
Van ennek a szellemi és kommunikációs mélyrepülésnek egy másik vonzata, ami túlér a politika szintjén, és mélyen benyúlik mindennapjainkba.
A társadalomszociológia ismeri azt a jelenséget, hogy az emberek hajlamosak úgy viselkedni, ahogyan azt a számukra mértékadóktól látják. Ha a felmutatott minták alpáriak, nagy valószínűséggel ez megjelenik a mindennapokban, s adott körülmények között egy egész nagyobb közösséget, a társadalmat frusztrálják. Persze ez egy kicsit leegyszerűsített modell, de a mindennapok tapasztalatai alátámasztják. Ront a helyzeten az is, ha az iskolában, a családi nevelés során is érvényesülnek a fenti minták, a gyerekek (fiatalok) nem tanulják meg a társadalmi együttélés legelemibb normáit sem.
Bármely percben, bármely szituációban találkozhat az átlagember is ezzel, de azon kívül, hogy morog az orra alá, esetleg fennhangon vagy csak magában „lebunkózza” a másikat, nem történik semmi. Illetve történik, a helyzet fokozatosan romlik, az egész társadalom elbunkósodik.
Itt kell megjegyezni azt is, hogy ha a hatalom kommunikációja is követi az elbunkósodást (Lásd: BZs „írásai”), akkor ne csodálkozzunk azon, hogy a mindennapi gyakorlatunkban is ez lesz a „trendi”.
Márpedig, ha ez a fajta kommunikáció eluralkodik, annak az a következménye, hogy ha valamely közszereplő (párt, civil szervezet, értelmiségi stb.) kicsit is cizelláltabban fogalmazza meg véleményét, úgy az nem érheti el a célját, mert egész egyszerűen meg sem értik.
Az érthető, ha valakit pofán veréssel fenyegetek. De az már kevéssé megy át: „Nem értek vele egyet, mert cselekedete nem hatékony, és nem éri el a célját”.
Az már régen tudható, hogy a népesség legnagyobb része a tőmondatokban megfogalmazott, legegyszerűbb üzeneteket érti meg. Ilyenek mostanában a hatalom plakátjai: kékek, néhány szavasak. A tömeg nagy részének agyába beégnek ezek a tőmondatok, nem is vizsgálja annak tartalmát és értelmét. (Hogy is lehetne egyébként „megállítani” egy várost, és miért is?)
Az erre születő válaszok pedig a hazai ellenzék részéről bonyolultak, és szerteágazók. Operálnak ugyan ők is mindenféle tőmondatokkal, de azok se meggyőzőbbek, mint ami ellen egyébként megszülettek.
Mi lehetne a megoldás? Talán egyszerű, és bonyolult is egyben. Az ellenzéknek olyan, az emberek hétköznapjaihoz, problémáihoz kötődő ellentmondásokra kell felhívni a figyelmet, amit meg is ért a társadalom és képes saját helyzetéhez kötni.
Ami pedig a hétköznapi bunkóságot illeti: meg kell tenni mindent azért, hogy ismét érték legyen az egymáshoz való viszonyunk. Ne a politikusok ostoba bunkósága határozza meg az életünket, hanem az emberi és társas viselkedésünk íratlan törvényei.
Ceterum censeo OV esse delendam!

3 megjegyzés:

  1. Sajnos az alapvető erkölcsi normák is eltűnni látszanak, és így az erőszak mind verbálisan, mind fizikálisan egyre elfogadhatóbb lett, ez maradni is fog, amíg nem lehet eltávolítani őket az ország éléről, attól félek nem is fog simán menni.
    Mint ahogy a fidesz regnálásának kezdetétől lehetett látni, hogy a számomra alapvető értékek úgymind műveltség, intelligencia, olvasottság, viselkedni tudás, empátia, emberség, szolidaritás... amit elvileg otthonról hoz az ember, vagy ezekből tanul valamit az iskolában, ragad rá valahol, ez náluk nem mérvadó, lehetett érzékelni, hogy a "most mi jövünk" szöveg mögött valóban olyan emberek jöttek, akik a Kádár rendszerben ilyen-olyan okokból, de leginkább a teljes középszer okán nem tudtak érvényesülni /persze ilyenekből tevődik össze a társadalom nagy része, de ebből sokan nem megsértődnek, hanem elfogadják és megtalálják a helyüket, állásukat, érdeklődési körüket és boldogan élnek/, holott ők többre hivatottnak érzik magukat, sunyulniuk kellett, ezért rengeteg dühöt, sértettséget halmozgattak-dédelgettek magukban, na erre jött gyógyírként az értelmesebbjének a Fidesz /már a pálfordulás utáni fidesz/, a sötétebbjének a Jobbik, ahol is ezek az emberek tombolnak, tobzódnak 2010 óta, és valóban megmutatják, kimutatják a valódi énüket. Szerintem ez az igazi országkatasztrófa, ez a felszínre került emberi salak, élükön Orbánnal, ők teszik teljesen tönkre az országot és viszik a szakadékba, a tönk szélére, ma már az értelmesebbje érzi, de még vállvetve összetartanak, hogy nemsokára vége, amit még bírnak összelopnak, gondolom mentik ezerfelé a megszerzetteket, aztán majd ők is megpróbálnak elpucolni. nagyon remélem, hogy erre nem lesz lehetőségük, nagyon remélem, hogy lehetőség lesz törvényes úton elszámoltatni, börtönbe csukni, az összelopott vagyont, földet stb. stb. visszaszerezni az ország számára. Az egész elszúrt rendszerváltást kéne valahogy helyrehozni.
    Antall a maga és kormánya dilettáns hozzáállásával, nem tagadva a jószándékukat, a Horn kormány meggyőződésem szerint jó lett volna, ha azt a vonalat továbbvitték volna, Horn igazi politikus volt, széleslátókörű, akárki akármit is mond róla, Gyurcsány rengeteg mindent elszúrt, a Bajnait hagyni kellett volna, a Bokros csomagot csinálni kellett volna, és ami 2010-től következett azt örökre felejtésre ítélni. A Torgyáni garázdálkodással, mezőgazdaság-szétveréssel együtt. Amit csak lehetett mindent rosszul csináltak.
    Orbánék valóban lesüllyesztették az országot egy külvárosi kocsma színvonalára, de nem is tehettek másként, hiszen ezen a színvonalon vannak ők mindahányan. Orbán cezaromániájáról meg külön posztot lenne érdemes írni, ahogy változott liberálisan gondolkodó fiatalból /ha hiszi, ha nem, én már akkor viszolyogtam valamiért tőle, és ez soha nem szűnt bennem, amikor ott a Hősök terén ordította, hogy ruszkik haza, azóta sem állhatom/ egy magát istennek látó/érző amorf lelkületű valakivé, aki képes volt mindent megtagadni, és még a saját tagadását is megtagadta többször is, ki tudja hányszor váltott köpönyeget, egy igazi érdekember, csak nem a haza érdekében - ahogy ezt sokan hitték és hangoztatták róla - hanem a saját maga, a családja és a hozzá abszolút lojális emberek érdekét nézni csak és kizárólag. A legutóbbi elhíresült Bözsi néni eset is mutatja, hogy mindent a saját tulajdonának tekint Hegyeshalomtól-Záhonyig.
    Én így látom, lehet, hogy nem jól, hiszen nem vagyok szakértő, csak egy a politikára odafigyelő, érdeklődő háziasszony, ezért elnézését is kérem, hogy hozzáírogatom a véleményemet a posztjához, de szeretem olvasni az értelmes, józan írásokat, és még sok minden mást is, nagyon remélem, hogy nem vagyunk kevesen akik így látunk, gondolkodunk, mondjuk a facebookon sok hasonló oldalon megfordulok, de ezek egyelőre pusztába kiálltott szavak, de úgy tűnik, mintha megkezdődött volna valami amortizálódás féle a fidesznél... talán.

    VálaszTörlés
  2. 2018-ban nem tudom mi lesz, a választási törvény semmit nem tesz lehetővé, majd megint mindenütt létrehozatnak az embereikkel millió kis helyi pártocskát jó pénzért a szavazatok szétforgácsolására, oszt jónapot.
    Botkában nem bízom, nem elég hiteles, az MSZP-ben már pláne nem, hogy őszinte legyek a DK-ban sem, Gyurcsány ezzel az orosz zsarolással zsákutcába terelheti magát és pártját is, jó elhiszem, hogy ez életveszélyes dolog, nagyon észnél kell lenni, ilyenért ölni is szoktak - látjuk Oroszországban mi megy, de itthon is előfordulhat, mint ahogy elő is fordult egy pár "érdekes autóbaleset", vagy hirtelen haláleset rendőrségi autóban, de hát az ellenzéki oldalon sehol senki és semmi. Juhász Péter buldognak nagyon jó, kikotorni a mocskos ügyeket... és aztán kicsoda vagy kik jöhetnének szóba ???? Talán a Momentumos gyerekek ??? Ki tudja, egyelőre nem látszik semmi.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a hozzászólást!
    remélem ezért ez elkövetkező néhány hónapban valamelyest tisztul majd a kép, de hogy egészen őszinte legyek: nem vagyok optimista. A parlamenti és választási matematika szerint nem sok az esély ilyen hozzáállással! :(

    VálaszTörlés