2017. július 31., hétfő

ATHÉN ÁRNYAI

Parádés – már kinek tetszik az efféle látványosság – záróünnepséggel tegnap véget ért az Úszó világbajnokság. Aztán jött a másnap.
 Ma derült ki, hogy nincs üzemeltetője a Duna Arénának. Az évi egymilliárdot felemésztő fenntartási költségek elriasztják a főváros, a XII. kerület önkormányzatát és a Magyar Úszószövetséget is — joggal. Nincsenek meg a források ezeknél a szervezeteknél a folyamatos működtetésre.

Az pedig csak egy álom, hogy azt rentábilissá lehessen tenni.
Persze, aki csak egy kicsit is tanult számtant (nem matematikát, az egy másik, magasabb szint), az rájöhet magától is, hogy nincs ember kis hazánkban, aki olyan belépődíjat fizetne egy kis úszásért, amiből fedezni lehetne a fenti összeget.
Csak a példa kedvéért: 1000 millió osztva 365-el, az egyenlő 2, 739 millióval. Azaz a napi költség ennyi.
Ha azt feltételezzük, hogy akár 2000 fő látogatja a naponta az Arénát, akkor a belépőknek 13 695 forintba kell kerülniük, hogy a fenntartási költséget kitermeljék. Ennyiért ma nincs fizetőképes kereslet a szolgáltatásra.
Ha pedig ennél lényegesen kevesebb lesz a belépő, akkor az uszoda folyamatosan deficites lesz, és a fenntartónak állandó veszteséget okoz, aminek a pótlására ma nem látszik forrás.
Mai tudásunk szerint – még ha az állam belenyúl költségvetésébe és folyamatosan finanszírozza azt – az uszoda jövője legalább is kétséges.
Igaz ugyan, hogy a FINA már döntött arról, hogy az EB-t is itt rendezik, de ez nem nagyon vigasztalhatja az adófizető állampolgárt.
Ne legyenek kétségeink: nem csak a felépítését fizették a zsebünkből, hanem a fenntartást is mi álljuk, függetlenül attól, hogy tudunk-e úszni vagy nem.
Feldereng Athén árnya: a sok-sok milliós költséggel felépült létesítmények lassan az enyészetté lesznek.
És majd hasonló sorsra jutnak a stadionok is.
Ceterum censeo OV esse delendam!

2 megjegyzés:

  1. Nagyszerűen kiszámoltad! Köszönet az általános iskolások KÖTELEZŐ szántan óráinak tananyagáért!

    VálaszTörlés
  2. Szokás szerint, fejetlenül, eszetlenül ugrottak bele vagy !!!!!!! azt hiszem nagyon is ésszel, mivel az olimpiáról lemondhattak, az úszó vb-t használták a hihetetlen mennyiségű pénz ellopására, és az, hogy mi lesz ezekkel a létesítményekkel később, Orbánékat nem izgatja, hiszen lehet, hogy nagyon el lesznek zavarva 2018-ban. Nekik csak az itt és most számít.
    Ha nyugdíjasokat és a cigányságot kellően fel tudná hergelni valaki-bárki, az orbánrezsimnek vége lenne. Szerintem.

    VálaszTörlés