2018. január 29., hétfő

NYUGGEREK FIGYELEM! — EZ VÁR RÁTOK ÉS MINDENKIRE

A GKI (Gazdaságkutató Zrt.) ma közzétette az évre szóló előrejelzését. Tudom, hogy az emberek többsége nem szokott ilyen elemzéseket olvasni, mert elég kacifántosan van fogalmazva. Tegyünk egy kísérletet arra, hogy lefordítsuk a hétköznapok nyelvére az ott leírtakat.
Így rögtön látni fogjuk, hogy mi vár a lakosságra – ezen belül a nyugdíjasokra – 2018-ban.
Forrás Internet -- Portfolio.hu
Az előrejelzés szerin örvendetesen bővül majd a hazai gazdaság, mintegy 4 százalék körüli mértékben. A bérek növekedését 7 százalékra becsülik, ami azt jelenti, hogy a reálbérek (az infláció és a bérek közötti különbség) mintegy 4 százalékkal érnek majd többet, mint 2017-ben. Az inflációt 3 százalékra becsülik 2018-ban.
Mi a helyzet a nem dolgozó, nyugdíjas és járadékokból élő milliókkal?
A mai gyakorlat szerint a nyugdíjakat és a hasonló ellátásokat a magyar kormány az inflációhoz igazítja.  Ez azt is jelenti, hogy a nyugdíjasok kézhez kapott ellátása tulajdonképpen vásárlóerőt tekintve csökken. Ha 3 százalékos az infláció, és annyi a kompenzáció, akkor tulajdonképpen nem kerülnek jobb helyzetbe, hiszen az ellátás növelt összegét elviszi az infláció.
Ha más nézőpontból vizsgáljuk a dolgot, arra jutunk, hogy tovább fog növekedni a különbség a munkajövedelmek és a nyugellátások között. Ha a bérek 7 százalékkal növekednek, úgy az a valóságban 4 százalékkal növeli az elkölthető pénzt egy munkavállaló esetében.
Nézzünk egy példát:
Egy nyugdíjas 100 ezer forint nyugdíjat kap. Ebből él, sújtja a 3 százalékos infláció (amit majd kompenzál a rendszer).
Egy dolgozó 100 ezer forint nettó jövedelemre kap 7 százalék növelést, ami 107 ezer forintot jelent, ez utóbbit terheli az infláció. Így a nettója 103,7 ezer forint.
A két jövedelem szerint az eltérés 6800 forint havonta (egy átlag villanyszámla).
Az olló tehát nyílik a munkából és a járadékból, nyugdíjból élők között. Ez utóbbiak elszegényedése folyamatos, az év eleji ellátáshoz képest 6,8 százalékos.
Ez magyarázza azt, hogy a statisztikai adatokkal szemben a magyar nyugdíjasok anyagi helyzete folyamatosan romlik, és romlani is fog mindaddig, amíg a hatalom meg nem változtatja a nyugdíjak kiszámolásának rendszerét.
Hiába a propaganda, hogy nem hagyjuk a nyuggereket az út szélén, a valóság az, hogy az elmúlt öt esztendőben folyamatosan romlott ennek a társadalmi csoportnak az anyagi helyzete. Lemaradásuk ma már mintegy húsz százalékos.
Forrás: Internet -- GKI.hu
Ha ez a tendencia tovább folytatódik, csaknem 3 millió ember kerülhet nagyon gyorsan a legszegényebb kategóriába.
És itt most nem is beszéltünk arról, hogy a nyugdíjasok csaknem egy harmada kap olyan nyugdíjat, ami alacsonyabb a megélhetési költségeknél.
Ideje lenne ennek a csoportnak elgondolkodnia arról, hogy elégedett-e saját helyzetével és a NER rá vonatkozó pénzügyi politikájával.
Ideje leszámolni azzal a képpel, hogy majd a jóságos kormány Erzsébet utalványokkal segíti ki a nyugdíjasokat. Nem utalvány kell, hanem olyan kompenzációs rendszer, ami megállítja az öregek leszakadását.
Ezt az elmúlt évek gyakorlata alapján nem igen várhatjuk a jelenlegi kormánytól. És ha újra bizalmat kapnának, akkor a nyuggerek csak abban „bízhatnak”, ami a programjuk: „folytatjuk”. De, ha folytatják, az a nyomorhoz vezet!
Ceterum censeo OV esse delendam!

3 megjegyzés:

  1. MIELÓTT SZAVAZNI MÉSZ JUSSON ESZEDBE...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves János!
      Köszönöm a hozzászólást, gondolom nem nekem, hanem az olvasóknak szólt :)

      Törlés
  2. Van olyan párt vagy rendszer ami ezt a hátrányt be tudja pótolni ..tul sokat szavaztam már életemben de még nem sikerült...ha valakinek van ötlete írja meg nekem....

    VálaszTörlés